איך לשמור על המטבח נקי לאורך שנים

עיצוב ואבזור המטבח הוא עסק יקר ויש צורך בהשקעה כלכלית גבוהה כדי לקבל את התוצאה הסופית הטובה ביותר. אך לא די בגיבוש התוצאה הסופית הזו, וברצוננו גם לדאוג שהחזות של המטבח תישמר ושהוא לא יאבד מן הערך האסתטי שלו במהירות. הרצון הזה מהווה אתגר גדול מכיוון שהמטבח מהווה חלל עבודה פונקציונאלי אינטנסיבי שיכול לזרז את תהליך השחיקה שלו. לכן יש צורך ללמוד ולדעת כיצד לשמור על המטבח באופן הטוב ביותר ולדאוג שגם לאחר שנים הוא יאצור בתוכו את הערך העיצוב המיוחד שרצינו להקנות לו.

שימור משטחי עבודה מאבן טבעית או מלאכותית

הנוף העיקרי במטבח הוא משטח העבודה ושמירה עליו היא הדרך הראשונה להקנות למטבח כולו אופי שמור, נקי ואסתטי. משטחי העבודה צריכים ניקוי קל מידי יום, גם אם מדובר רק בניגוב קל באמצעות מטלית ספוגה במים. עם זאת, יש לשים לב באופי הניקוי הייחודי של משטח העבודה הנבדל בין משטח למשטח על פי חומר הגלם שלו.

מרבית המטבחים כוללים בהם משטחי עבודה מאבן טבעית או מלאכותית, כאשר המפורסמות שבהן הן השיש, הגרניט והקרמיקה. חומרים אלה אינם משמשים רק למשטחי העבודה אלא גם כחומרי גלם לחיפוי הקירות בסביבת משטח העבודה, ולכן יש צורך כפול לדעת איך לטפל בהם. בעוד שהאבנים נבדלות זו מזו בתכונותיהן, כולן דומות ואפשר לסכם את אופי הטיפול הטוב ביותר בהן בנקודות הבאות:

  • מניעה משחיקה: אבנים, ובמיוחד אבנים טבעיות, עשויות להישחק בקלות על ידי כלי העבודה של המטבח. יש להימנע מחיתוך מזון באופן ישיר על משטח העבודה כדי למנוע יצירת חריצים וסדקים.
  • הבדלי טמפרטורה: האבנים אינן מגיבות היטב לשינוי טמפרטורה אשר יכולים ללבוש צורות רבות בתחום העבודה במטבח. באמצעות הנחת מוצרים קפואים על משטח העבודה, או מנגד, באמצעות הנחת סירים רותחים על משטח העבודה, ניתן לייצר שינוי תרמי פתאומי שיהווה שוק לאבן ויגרום לה לנזק. לאורך זמן, הדבר יכול להוביל לשחיקה מוגברת של האבן והופעת סדקים.
  • ספיחת נוזלים: אבנים שונות נבדלות זו מזו בכושר הספיגה שלהן, אך עם כולן כאחד מומלץ להימנע מלתת לנוזלים להיספח אל האבן. בזמן העבודה במטבח, נוזלים רבים ניתזים, ויש להקפיד לנגב ולנקות אותם באופן מידי. אם ניתן לנוזלים אלו להתייבש, הדבר יתבטא בשקיעה שלהם אל האבן והשארת כתמים שפעמים רבות יהיה קשה מאוד להסיר.
  • חומרי ניקוי: אבנים אינן סובלות תחמוצות אשר נפוצות בשפע בחומרי הניקוי הקונבנציונאליים. כדי לנקות את משטחי העבודה מאבן באופן יסודי, יש להקפיד על שימוש בחומרי ניקוי ייעודיים שאינם חומציים. בנוסף, בהתאם לדרישה להימנע משחיקה, יש לטפל באבנים בעדינות ולא לשפשף אותן באגרסיביות.

שימור משטחי העבודה מעץ או מנירוסטה

שני חומרי גלם נפוצים נוספים למשטחי העבודה במטבח הם העץ והנירוסטה. העץ נפוץ מתוך היותו חומר מסורתי לבנייה וכך גם חומר מסורתי לעיצוב המטבח ולבניית משטחי העבודה. השימוש מעץ אוצר בו תכונות אסתטיות מגוונות שרבים בוחרים לשלב אותן בחלל העיצובי של המטבח. עם זאת, מבחינת האיכות, העץ הוא חומר רגיש מאוד שיש לנקוט בטיפול עדין כדי לשמר אותו בסביבת העבודה של המטבח:

  • זהירות מוגברת: העץ נוטה להישרט בקלות, לכן יש צורך להיזהר במיוחד בקרבתו. על אף שאנו רגילים לקרשי החיתוך וכך אנו נוטים לרצות לעבוד באופן ישיר על גבי העץ, משטח העבודה חשוף תמיד ולא ניתן להסתיר את הצלקות שלו באותה הקלות שניתן להסתיר את אלו שעל קרשי החיתוך.
  • הבדלים תרמיים: יש להימנע באופן מוחלט משינויים תרמיים פתאומיים על משטח העבודה, ולייצר תנודתיות נמוכה ככל האפשר בטמפרטורה על גביו. העץ מתנפח ומתכווץ בשינויי טמפרטורה והדבר יכול להסב לו נזק רב, במיוחד כאשר הוא מותקן אל הקיר ואל הארונות כפי שמשטחי עבודה מותקנים.
  • מניעה מרטיבות: ממש כמו ההבדלים התרמיים, גם נוזלים גורמים לעץ להתנפח ועשויים להסב לו נזקים דומים. יש להימנע משפיכת נוזלים על גבי משטח העבודה.
  • ניקיון מכתמים: העץ רגיל לספוח נוזלים וכך כתמים יכולים להיספג בו בקלות. יש להקפיד לנקות את משטח העבודה עם מים באמצעות ניגוב קל, ונוסף לכך ניתן לנקות את משטח העץ באמצעות סודה לשתייה: מערבבים רבע כוס של סודה לשתייה עם מים פושרים ומורחים אותה על גבי העץ, ולאחר מכן שוטפים את המשטח ומנגבים אותו עד לכדי ייבוש.
  • ניקיון מריחות: באופן דומה, העץ גם סופח ריחות לקרבו ויש לנקוט בפעולות שיימנעו כך. הטיפול הטבעי הטוב ביותר לשמירה על ריח רענן מצד העץ היא פשוט שפשוף של פלח לימון בו.
  • לכה וניקיון: כדי למנוע ספיחה מיותרת של נוזלים וריחות מצד העץ יש לצפות אותו בלכה. מידי כמה חודשים, יש לחדש את תהליך האיטום הזה, וזה נעשה באמצעות שיוף של העץ ומריחת לכה מחדש. בנוסף, יש להקפיד לנקות את העץ באופן תדיר באמצעות חומרי ניקוי ייעודיים.

מנגד, הנירוסטה היא חומר עמיד מאוד שמתאים במיוחד לשמש כמשטח עבודה למטבח. כחומר גלם למטרה זו, הנירוסטה החלה את דרכה שחומר גס אשר הוחבא בלב המטבחים התעשייתיים הרחק מעיניים רגישות לתצורות עיצוביות. היא קנתה לעצמה שם עיצובי עם התפשטותן של תכניות הבישול בטלוויזיה, אשר הציגו מטבחים תעשייתיים מרובים עשירים בנירוסטה. כך, עם התאמה לתפישה האסתטית של העיצוב המודרני המתאפיין במינימאליסטיות, הנירוסטה הפכה לחומר מבוקש עבור משטח העבודה לא רק בגלל הפונקציונאליות שלה, אלא גם בגלל הערך האסתטי שלה.

  • עמידות: הנירוסטה נחשבת לחומר גלם פונקציונאלי כל כך עבור משטחי עבודה במטבח מתוך העמידות שלה. בניגוד לעץ ולאבנים המשמשות כחומרי גלם, הנירוסטה אינה מושפעת משינויים תרמיים, אינה סופגת נזקים ואינה רגישה לנוזלים או לחומרי ניקוי חומציים. ניתן לעבוד על גביה באופן חופשי, אפילו לחתוך על משטח העבודה באופן ישיר, ללא כל חשש להשארת סימנים.
  • כתמים: הדבר היחיד שמצריך טיפול מצד הנירוסטה היא הנטייה שלה לשמר טביעות אצבעות וכתמי שמן. שני אלו נוהגים להסיר את האופי המבריק של הנירוסטה ולסגל לה מראה מוזנח הנראה לעין. למרבה המזל, קל במיוחד להיפטר מהם ולצחצח את הנירוסטה עד לכדי ברק מושלם. באמצעות חומרי ניקוי ייעודיים ניתן לנקות את הנירוסטה בקלות ולסגל לה מראה יוקרתי ומטופח.

ניקוי כללי של המטבח

ההוראות וההמלצות לניקוי יעיל וכללי של המטבח אינו כה שונה מהוראות הטיפול במשטחי העבודה. מרבית הריהוט במטבח הוא הארונות, ואלו עשויים לרוב עץ, ולעיתים עשויים גם נירוסטה, זכוכית או אבן. כך, אלא אם מדובר בנירוסטה, כל האזהרות לגבי תגובותיהם של החומרים לנוזלים ולחומצות תקפות גם בניקיון הכללי של המטבח. באמצעות היצמדות והקפדה להמלצות הבאות, ניתן להבטיח מטבח נקי, מטופח ועמיד לאורך זמן:

  • לא לשפוך מים לשם הניקיון: כדי לנקות את ארונות המטבח, יש להשתמש במטלית ספוגה במים. יש להימנע לחלוטין משפיכת מים באופן ישיר על גבי הארונות, מכיוון שהם יספגו ויספחו את המים.
  • לנגב הצטברות טיפות: במהלך הניקוי, הרטיבות מן המטלית עשויה לגרום להצטברות טיפות בתחתית הארונות. גם כמות מזערית זו של מים עשויה להיספג בעץ או באבן ולאורך זמן להביא לנזקים. יש להקפיד לנגב טיפות אלו באופן מידי.
  • חומרי ניקוי עדינים ושאינם חומציים: יש להשתמש בחומרי ניקוי עדינים כמו קרמים לניקוי, ולהימנע מחומרים הכוללים גרגירים. חומרי ניקוי מהסוג האחרון עשויים לשרוט את הארונות. בנוסף, יש להימנע לחלוטין מחומרי ניקוי חומציים ולהיצמד לחומרי ניקוי ייעודיים לחומר הגלם של הארונות.
  • לא לרסס חומרי ניקוי על גבי הארונות: בעת שימוש בתרסיסי ניקוי, יש להתחשב בכך שריסוס שלהם יכול להוביל גם הוא לתוצאה של ספיחת נוזלים על ידי חומר הגלם. יש לרסס את חומר הניקוי על גבי המטלית במקום.
  • לא לשפשף כתמים קשים: שפשוף וכל פעולת ניקוי אגרסיבית אחרת על גבי הארונות עשויה לפגוע בחומר ולגרום לנזקים. אין לטפל בכתמים עיקשים באמצעות שפשוף. ניתן לעשות שימוש בנפט במקום כדי להסיר אותם.

טיפים לטיפול באבזור של המטבח

היבט חשוב נוסף ונראה לעין במטבח הוא מכשירי החשמל הגדולים המאבזרים אותו. באמצעות טיפול נכון ויעיל במכשירים, ניתן להבטיח שהמטבח יסגל אווירה רעננה ונקייה וכך לשמר עליו באופן זמן. שימו לב להמלצות הבאות עבור ארבעה ממוצרי החשמל הנפוצים ביותר במטבחים וכך תשמרו על המטבח שלכם באופן הטוב ביותר:

  • מדיח: המדיח עשוי חומרי גלם ייעודיים שנועדו לשמור עליו בעל תפקוד גבוה לאורך זמן. עם זאת, יש לנו מקום לעזור לשמר אותו במיוחד באמצעות פעולה פשוטה למניעת הצטברות אדים בתוכו. כל שיש לעשות הוא להשאיר את דלת המדיח פתוחה כשעה לאחר הפעולה שלו וכך ניתן להבטיח קירור מתון ובריא. בנוסף, למען הבריאות של הצנרת, יש לסגור את ברזי המדיח כאשר נעדרים מהבית למשך תקופה ארוכה.
  • קומקום: הטיפול הטוב ביותר בקומקום הוא ניקיון תדיר מאבנית. עם זאת, הקומקום כשלעצמו עשוי להסב נזק לחלקי המטבח השונים באמצעות אדי המים שיוצאים ממנו בעת הפעולה. יש להימנע מלחמם את הקומקום מתחת לארונות, ובמיוחד מתחת לארונות עץ, אשר עשויים להינזק כתוצאה מהלחות ומהטמפרטורה של אדי המים.
  • תנור: תנורים שלא כוללים מנגנון קירור אוטומטי זקוקים לעזרה מצדנו לקירור נכון ומתון שלהם. לשם כך, כדאי להפעיל את המאוורר של התנור למשך רבע שעה לאחר הפעולה שלו, וכך להבטיח להתקררות נכונה מצידו.
  • קולט אדים: קולט האדים הוא שחקן מפתח בהפגת ריחות הבישול מהמטבח ובשמירה על אווירה רעננה. כדי להבטיח שקולט האדים מבצע את עבודתו בצורה הטובה ביותר, יש להפעיל אותו כבר לפני הבישול ולא במהלך העבודה. כך זרימת האוויר של קולט האדים תתחיל לפני כן, והוא ישאב את כל אדי הבישול באופן יעיל יותר.

ניקיון הכיור

החלק האחרון של המטבח שמצריך ניקיון קבוע הוא הכיור. על אף שאנו רגילים לשטוף את כל הכלים בתוך הכיור, אין זה אומר שאפשר להתיר לו להיות מלוכלך ומלא בכתמים. יש להקפיד לנקות את הכיור וכך להבטיח הן חזות נקייה ומטופחת והן סביבת עבודה בריאה ונטולת ריחות או מטרדים. השתמשו בהמלצות הבאות כדי לשמור על הכיור נקי:

  • שטיפת הכיור לאחר כל שימוש: אל תתנו לכתמים אשר הסרתם מן כלי האוכל שלכם להצטבר על הכיור. לאחר כל שימוש בכיור, שטפו אותו במהירות עם מים ודאגו שכל הכתמים והשאריות יישטפו.
  • נקו את הכיור: מידי יום או יומיים, עברו על הכיור עם חומר ניקוי פשוט והסירו את הכתמים שמצטברים בו. כך תדאגו לכיור נקי לאורך זמן.
  • ניקוי כיור נירוסטה: מתוך האופי של הנירוסטה, קל הרבה יותר להבחין בכיור שאינו מצוחצח כאשר הוא עשוי נירוסטה. מנגד, קל הרבה יותר לנקות כיור שכזה ולהקנות לו את הברק האיכותי של הנירוסטה. ניתן לנקות ביסודיות את הכיור באופן חד פעמי. יש למלא את הכיור במים, לשפוך פנימה כוס אקונומיקה ולהשרות כך את הכיור. לאחר מכן, יש לרוקן את המים בזהירות, תוך מניעה מוחלטת ממגע עם המים, ואז לשטוף היטב ולנקות את הכיור באמצעות חומר ניקוי. לאחר מכן, הכיור יבריק וכל שיש לעשות הוא לנקות אותו באמצעות חומר לניקוי חלונות.

מטבח נקי ומטופח

כל הטיפים וההמלצות המפורטים יעזרו לכם לסגל מטבח נקי ומטופח שייראה תמיד חדש. לתוצאה הזו יש היבט אסתטי ברור מאליו, כאשר המטבח שומר על האופי העיצובי המקורי שבחרנו להעניק לו. בנוסף, יש לתוצאה הזו היבט פונקציונאלי חשוב – מטבח נקי הוא מטבח עמיד יותר, נטול נזקים, אשר יוכל לשמש אותנו באופן יעיל לאורך זמן רב.